Witte en bruine pellets | Wat zijn de verschillen?

Houtpellets zijn er in alle soorten en maten, maar ook in kleuren! Er zijn voornamelijk twee soorten houtpellets: witte houtpellets en bruine. Vaak wordt er gedacht dat de witte kleur betekent dat deze automatisch van mindere kwaliteit zijn dan donkere. Maar klopt dit wel? En wat is het verschil? Wat zegt de kleur over de samenstelling en verbranding? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit.

witte pellets

Witte pellets

Witte houtpellets worden gemaakt van zachtere houtsoorten. Vaak wordt hiervoor dennenhout, of essenhout voor gebruikt. Hieronder de voor- en nadelen van de lichtere pellets.

Voordelen 100% naaldhout

Het grote voordeel van witte houtpellets is dat ze een erg schone en snelle verbranding opleveren.  Wil je een kleiner oppervlak verwarmen dan is een witte houtpellet het meest geschikt. Je zit er sneller warmpjes bij dan zijn bruine tegenhanger.

Nadelen 100% naaldhout

Nadeel van TEVEEL zacht hout in je houtpellets, kan zijn dat er meer hars vrijkomt en daarmee meer vuil achterblijft in de kachel. Let op: dit kun je dus goed tegengaan met een mix, dus niet 100% naaldhout maar ook hardere houtsoorten.

Op een speurtocht naar de beste pellets? Dan vind je dit artikel misschien ook interessant: Welke pellets zijn het beste? >

Bruine pellets

Bruine houtpellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten, zoals eikenhout. De pellets hebben een hogere dichtheid. Ook deze soort heeft weer zijn voor en nadelen.

Voordelen donkere houtpellets

De donkere pelletkorrels branden door de dichtheid langer, maar minder fel. Dit zorgt ervoor dat er per kilo minder warmte wordt afgegeven, maar dat ze langer branden.  Omdat er geen of minder naaldhout wordt gebruikt, heb je minder last van hars en is dus beter voor je kachel. Heb je dus een groter oppervlak dat je wilt verwarmen, dan is een meer donkere pellet geschikt.

Nadelen donkere houtpellets

Het nadeel van een donkere pellet is dat, wanneer er te veel harder hout wordt gebruikt, er chloorgas vrij komt. Dit is, zoals je eerder op deze pagina kon lezen, slecht voor de kachel en zorgt ervoor dat je er eerder problemen mee krijgt. Ook duurt het langer dan bij witte pelletkorrels om op gang te komen, waardoor je langer moet wachten voordat een ruimte verwarmt is.

bruine pellets

Conclusie: witte of bruine pellets?

Zoals je kunt lezen hebben zowel donkere als lichte pellets hun voordelen en nadelen. De kleur zegt niet per se iets over de kwaliteit van het hout. Het beste is een combinatie van beide: geen pellets van alleen naaldhout of eikenhout, maar een mix. Daardoor brandt de pellet goed, maar ook lang zonder dat je problemen krijgt met je kachel.

Zorg ervoor dat er alleen hout wordt gebruikt bij de verwerking en geen troep zoals plastic of gemixt zaagsel. Naast dat dit slecht is voor de kachel, komt er hierbij ook fijnstof vrij, dat er – in het slechtste geval – kan zorgen voor het ontploffen van je kachel! Bovenstaande zien we vooral vaak bij de goedkope houtpellets. Zelf hebben we, als jarenlange gebruikers van een pelletkachel, hier vooral in het begin wel problemen mee gehad.

Zweedse Pellets: het beste van twee werelden

✓ Optimale verbranding door een combinatie van eikenhout & naaldhout
✓ Eén van de laagste aswaardes
✓ Laagste vochtwaarde voor een schone verbranding
✓ Weinig roetvorming
✓ Minder onderhoud aan je pelletkachel door een minimum aan fijnstof
Als beste aanbieder van Nederland beoordeeld op kwaliteit en service door klanten!

witte of bruine pellets

Meer informatie over de prijzen van houtpellets? Lees dan ook ons artikel: prijzen pellets >

De waardering van www.zweedsepellets.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 384 reviews.
Secured By miniOrange