Welke pellets zijn het beste?

Last van roetaanslag op het raam van je pelletkachel, een berg as die ophoopt in het reservoir, viezigheid in je kachel en de pelletschroef die weer eens vastloopt? Je bent helaas niet de enige…

Als je al wat langer dan vandaag verwarmt met een pelletkachel, weet je dat als het op houtpellets aankomt, er nog aanzienlijk verschil is in kwaliteit. Maar welke pellets zijn nu het beste? Hoe kun je dit zelf testen en wat onderscheidt de beste pellets?

Op deze pagina:

Geen zorgen dus, binnen no-time weet jij precies de goede kwaliteit van de slechte kwaliteit houtpellets te onderscheiden, en heb je geen last meer van onnodig onderhoud aan je pelletkachel. Laten we dus maar snel beginnen.

welke pellets zijn het beste
witte pellets

Welke pellets zijn het beste?

In je zoektocht naar de beste pellets, let je allereerst op drie belangrijke kenmerken om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt:

  • Verbrandingswaarde (of warmtewaarde)
  • Vochtwaarde
  • Aswaarde

Hieronder leggen we ieder onderdeel even kort uit. We vertellen wat het is, waarom het belangrijk is en wat normale waardes zijn.

Warmtewaarde

De warmtewaarde of verbrandingswaarde van de pelletkorrel geeft aan hoeveel 1 kilo houtpellets aan kilowattuur (kWh) of Megajoule (MJ) afgeeft.

Waarom is een hoge warmtewaarde belangrijk?

Hoe hoger de warmtewaarde, des te meer je pelletkorrels opleveren. Een hoger rendement zorgt dus dat je meer waar krijgt voor je geld!

Wat is een goede warmtewaarde?

De meeste houtpellets hebben een kWh/kg tussen de 4,6 kWh & 5 kWh.

Onze eigen Zweedse Pellets hebben een uitzonderlijk hoge verbrandingswaarde van 5,4 kWh.

Vochtwaarde

De vochtwaarde is het percentage vocht dat nog in het hout zit. Vocht bij verbranding zorgt voor rookvorming en heeft direct invloed op de warmtewaarde. Erg belangrijk dus!

Waarom is de vochtwaarde belangrijk?

Hoe minder vocht, hoe beter de pellets branden. Een hoge vochtwaarde kan onder andere voor de volgende problemen zorgen:

  • Minder schone verbranding
  • Problemen met het afvoerkanaal door onnodige rookvorming
  • Meer resten na verbranding door de slechtere verbranding

Wat is een goede vochtwaarde?

Normaal gesproken hebben houtpellets een vochtwaarde van rond de 10%.

In vergelijking met normaal brandhout is dit erg laag, waardoor je met pellets een mooiere verbranding hebt.

Aswaarde

De aswaarde is de hoeveelheid as die overblijft na verbranding in je pelletkachel.

Waarom is de aswaarde belangrijk?

As in de pelletkachel zorgt voor isolatie. De asresten gaan op den duur namelijk kleven aan de binnenkant van je kachel.

De warmte bij verbranding gaat daardoor niet je CV of kamer in, maar gaat verloren. Een hogere aswaarde gaat dus op den duur ten koste van het rendement van je kachel!

Een lage aswaarde betekent minder onderhoud aan je kachel
As is erg fijn en gaat daardoor overal inzitten. Dit is slecht voor je pelletkachel, en zorgt voor meer storingen. Als je brandt met een lage aswaarde, brand je schoner en hoef je dus minder vaak de binnenkant schoon te maken.

Als je bijvoorbeeld vaak het raam aan de binnenkant schoon moet maken na gebruik van de kachel, kun je overwegen om eens een andere soort te proberen. Vervolgens kun je dan vergelijken hoe vaak je schoon moet maken.

Wat is een normale aswaarde?

De meeste pellets hebben een aswaarde van 0,5%.

De warmtewaarde, vochtwaarde & aswaarde kun je vinden op de achterkant van de zak met houtpellets

Op zoek naar houtpellets van topkwaliteit?

Tot 20% langer verwarmen door de hoge verbrandingswaarde
Tot 24% minder vocht dan normale houtpellets?
Tot 66% minder as dan normale houtpellets
✓ Combinatie van eikenhout en naaldhout voor optimale verbranding
Als beste beoordeeld door klanten

witte of bruine pellets

Meer weten over het verschil tussen de verschillen in kleur van pellets? Lees dan ook onze pagina over Witte en bruine houtpellets >

Hoe herken je de beste pellets?

Schoon hout van goede kwaliteit

Het lijkt logisch; je wilt alleen hout in je pelletkorrels en geen ander afval. Toch blijkt vaak dat in (ook gecertificeerde) houtpellets, andere materialen zitten dan hout.

Heb je bij het schoonmaken van je kachel wel eens kleine stukjes glas gezien, of heb je last van veel roetaanslag? Dat komt vaak omdat de houtpellets of chemisch worden verbonden, of omdat er resthout met zand en andere troep in de houtpellets te voorschijn komt.

Heb je dus last van veel asresten of stukjes glas of andere viezigheid in je pelletkachel? Dan is het een goed idee om eens andere pelletkorrels uit te proberen.

TIP: goed hout herken je aan een mooie egale vlam. Zo weinig mogelijk geknetter & een volledige verbranding.

beste pellets op de markt
bruine pellets

Hoeveelheid stof in je houtpellets

Het stof dat in de zak zit zegt ook iets over de kwaliteit van de pellet. Mindere kwaliteit houtpellets binden minder, waardoor ze eerder breken of uit elkaar vallen. Wanneer deze resten in de pelletschroef komen te zitten, kan dit erg veel problemen opleveren.

Lagere kwaliteit houtpellets worden vaak gemaakt in lage loonlanden, waar de pellets worden gemaakt van onder andere Triplex en andere inferieure materialen. Dit levert uiteindelijk meer problemen op voor je pelletkachel en is de oorzaak van veel onnodig onderhoud.

Ook voor houtpellets geldt: goedkoop = duurkoop

Let op: een klein beetje stof dat vrijkomt bij het openen en los schudden van de pelletzak is normaal. Het wordt pas een probleem als er een laag stof overblijft in de zak of mee gaat in de pelletkachel.

De beste pellets testen

Er is een manier waarop je de kwaliteit van de houtpellets kunt testen zonder ze gelijk in je pelletkachel te stopppen.

Houtpellets in water testen

Benodigdheden:

  • Glas water
  • Handjevol houtpellets

Doe een handjevol houtpellets in je glas water. De houtpellets horen direct naar de bodem te zinken. Bijven ze drijven? Helaas, dan zul je nog even door moeten zoeken naar de beste pellets voor je pelletkachel.

Hoe langer de houtpellets heel blijven in het water (en dus niet oplossen), hoe beter de pelletkorrel over het algemeen is.

beste pellets test aankoop

Wij verkopen misschien wel de beste pellets van 2020

✓ Tot 20% langer verwarmen door de hoge verbrandingswaarde
✓ Tot 24% minder vocht dan normale houtpellets
✓ Tot 66% minder as dan normale houtpellets
✓ Combinatie van eikenhout en naaldhout voor optimale verbranding
Beoordeeld met een 9,5 door pelletkachel eigenaren!

witte of bruine pellets

Conclusie: welke pellets zijn het beste?

beste pellets

Verbrandingswaarde

De beste pellets hebben een minimale energiewaarde van 5 kWh/kg gebruiken. Een witte korrel duidt vaak op hout dat sneller brandt, maar feller. Een bruine korrel betekent vaak een hardere houtsoort, die langer brandt maar minder fel.

Zweedse Pellets
Onze eigen houtpellets hebben een mix van zowel zachter als harder hout. Dit zorgt voor een ideale combinatie van zowel een schone als lange verbranding. De verbrandingswaarde is 5,4 kWh/kg, één van de hoogste verbrandingswaardes en beste pellets op de markt.

Aswaarde

Ga voor een product met een zo schoon mogelijke verbranding. As zorgt voor verlies van rendement en meer onderhoud aan je kachel. Niet iedere aanbieder laat de aswaarde zien. Moet je vaak het raam en de kachel van binnen schoonmaken? Probeer dan eens een andere soort zodat je het kunt vergelijken. Bij de meeste aanbieders is een aswaarde van 0,7% gangbaar.

Zweedse Pellets
Zweedse houtpellets zijn getest met de laagste aswaarde, namelijk 0,3%! Veel van onze klanten geven gemiddeld een 9,5 op onze topkwaliteit producten en service. Bij de beoordelingen horen we vaak dat zij hun kachel minder vaak hoeven te onderhouden en dat de verbranding erg schoon is.

Vochtwaarde

Een droge verbranding zorgt voor minder  rookvorming. Veel vocht zorgt voor onder andere problemen met het rookkanaal en het filter. Vaak staat de vochtwaarde niet beschreven. Heb je last van rookvorming? Probeer eens een ander product om te kijken of dit het beter maakt.

Zweedse Pellets
Onze houtpellets hebben een vochtwaarde van 0,7%. Ook hierin komt dit Zweedse product als beste pellet van de markt uit de bus.

De waardering van www.zweedsepellets.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 384 reviews.
Secured By miniOrange